Wana Wonderland: Tindakan Bijak Seorang Wanita Apabila Kereta Dia Diekori!

Tindakan Bijak Seorang Wanita Apabila Kereta Dia Diekori!


*gambar sekadar hiasan.

Pengalaman sebenar diekori kereta penjenayah ini dialami oleh Nur Farina bt Abdullah,
 ikuti kisah beliau:

kisah berlaku pada 20/3/2013 pada jam antara 2:00- 2:30 petang dalam perjalanan dari Nilai 3 nak balik Bangi ikut jalan shortcut Bukit Mahkota.

saya ke nilai nak beli langsir, abis semua saya pun nak balik umah di bangi sorg2 dlm keta, sampai satu jalan tu saya perasan ada keta merc atau bmw dgn no wnw 8558 atau wnw 8588 ( tgh gelabah no keta pun ingat2 lupa) dia bg lampu kat saya, so saya slow ler keta sbb keta saya pintu tak rapat atau tangki minyak x rapat, tp saya tgk semua ok2 jer, so saya buat tak tahu dan dia bg lampu lagi, so saya slow dan ketepi skit keta sbb ingat dia nak potong saya, tp saya slow dia pun slow blkg saya...hati mula rasa x sedap, jalan mmg xde satu kereta pun sbb jalan tu mmg lenggang. bila saya tgj mcm tu saya terus syak keta tu nak buat jahat. terus saya pecut keta dan saya tgk dia ikut saya.

sampai roundabout saya saja pusing2 2 3 kali kat situ dia pun ikut juga sambil bg lampu, saya terus pecut dan call suami, suami suruh terus pergi balai polis yg berdekatan, balai yg dekat adalah balai polis bandar seri putra bangi, so saya tgk keta tu ikut juga saya dan saya terus ke balai polis dan parking depan balai dan saya tgk keta tu terus jalan x ikut sama berhenti.

saya masuk balai dan buat report dgn polis, bila saya ckp no keta polis tu tanyta keta merc atau bmw puan? saya ckp antara dua tu saya xleh nak cam sbb tgh takut... pastu polis tu senyum2 seolah2 mmg ada kes keta tu follow keta orang lain...polis tu ckp mmg kat situ kes samun keta mewah byk jadi sbb jalan tu lenggang dan sunyi.

jadi tak digalakkan sangat kalau sorg2 lalu jalan tu sbb jalan tu agak bahaya...dia ckp saya amik tindakan yang bijak sbb terus ke balai polis sbb kalau saya terus balik umah mbe dia akan target umah saya jugak...

jadi kawan2 perempuan tlg lah hati2 kalau jadi mcm apa yg saya alami hari ini... kalau ada yg mencurigakan terus bwk keta g balai polis. minta polis antar kita balik supaya org yg jahat tu xkan ikut kita, so kurang2 dia x tau mana umah kita... skrg nie mcm2 taktik org jahat nie...

jadi ari nie saya balik diantar oleh pakcik polis, dia ckp kalau saya berhenti keta dan turun keta td mesti dah kena samu, atau rogol atau bunuh atau culik sbb jalan nilai bukit mahkota tu mmg sunyi sangat2...

buat semua kawan2 sila hati2 ya... ingat... kalau ada apa2 terus bwk keta dan pergi balai polis! ini adalah apa yg jadi pada saya hari ini...

24 comments :

ZazaMyMoon said...

phewww scary betul..
zaman skrg mcm2 boleh jadi.

zaza nizam said...

Subhanallah.. takutnya :(

Aminin said...

hati-hati

Anonymous said...

seramnya...nasib u x panic...

beta kupu said...

Menakutkan!...tq sgt awk share kat sni :)

Nory Zoulkefle said...

uishhh bahaya nyer..
suami nory pon selalu pesan, kalau ade org ikut dr belakang, terus drive ke balai polis berdekatan...
nasib baik tak jadi pape kan...
huhuh

Aku Penghibur said...

ishh seramnya ..mcm2 sekarang nie

timm_bill said...

wa..takotnya..da la sye skew nek moto..

cik amal said...

takutnnya.. semoga kita lebih berhati-hati..

Aduka Ayudin said...

terima kasih sebab sudi sharing pengalaman. sangat berguna dan bermakna supaya kita semua buleh berwaspada tak kira lelaki atau wanita. terima kasih sekali lagi.

suebee said...

seram jugak bila terpaksa drive sorang-sorang..

wana wazm said...

tu lah , kena hati-hati.

wana wazm said...

sekarang kena hati-hati. jangan pegi mane2 sorang2.

wana wazm said...

yea. =')

wana wazm said...

yea. kena hati-hati. =)

wana wazm said...

yupp , same-same.

wana wazm said...

tu lah , nsib baik kan. lain kali kena hati-hati. =')

wana wazm said...

memang seram! hehe

wana wazm said...

kena lebih berhati-hati.

wana wazm said...

yup , betul tu. =)

wana wazm said...

yup , betul tu. sama-sama. =')

abg cik said...

seram juga , tahniah sebab anda buat keputusan yang bijak Pulut kuning sebab dah baca Surah

yatibiz said...

Salam, syukur takde apa-apa, klu boleh bawalah teman/hsbd klu nak gi mane2 jauh dari umh..wanita selalu jadi mangsa..berdebar2 sy baca cita ni.....klu anak perempuan tu selalu lah dedahkan perkara2 mcm ni supaya sentiasa berhati-hati..

yatibiz said...

Salam, syukur takde apa apa..klu boleh bwalah teman/hsbd jika nak keluar jauh dari umah..berdebar sy baca ni...teringat anak perempuan sy...ingatan untuk semua dedahlah berita mcnni kat anak2 kita supaya dia tahu n sedar supaya sentiasa berhati-hati..thx

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...