Wana Wonderland: Gincu Bibir Boleh Menyebabkan Kanser ??

Gincu Bibir Boleh Menyebabkan Kanser ??



Kajian Dr. Elizabeth Ayoub, perubatan dan biomolekul mengeluarkan amaran untuk gincu yang mengandungi plumbum, yang merupakan karsinogen.

Baru-baru ini jenama 'Red Earth' menurun harga gincu dari R $ 67,00 ke R $ 9,90!

Kenapa? Sebab ia mengandungi plumbum.
Jenama lain yang mengandungi plumbum adalah:

CLINIQUE
EST√ČE LAUDER
SHISEIDO
RED EARTH (Lip Gloss)
CHANEL (Lip Conditioner)
MARK AMERICA
MOTIVES
LIPSTICK
AVON

Semakin tinggi kandungan plumbum, risiko menjadi lebih besar menyebabkan kanser. Selepas ujian dilakukan ke atas gincu, bibir diperhatikan plumbum tertinggi terdapat dalam gincu keluaran AVON. Kita sepatutnya berwaspada pada penjagaan gincu. Jika gincu anda keras statik adalah disebabkan oleh tahap plumbum yang tinggi.

Ambil ujian ini:
1. Sapukan sedikit gincu pada tangan anda;
2. Letakkan cincin emas pada gincu di tangan anda;
3. Jika perubahan warna gincu kepada warna hitam, gincu anda mengandungi plumbum.

p/s - nasib baik aku tak suka pakai gincu. hee. =')


4 comments :

Nadiah Ashikin said...

Avon mmg xde kualiti pun certain brg dia..

ct cheery said...

alamak!!!ya allah mintak dijauhi lah

Perttzyana Alpah said...

tq for that info! nah share la hihi

Anonymous said...

lani mulut kami sakit sgt2...burn.sbb pkai gncu avon.huhu...truk nyaaa....tolak avonnnn !!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...