Wana Wonderland: Tips Hadapi Ujian Medsi

Tips Hadapi Ujian Medsi


Actually , aku baru je nak pergi ujian MEDSI esok , tak pergi lagi. haha. tips yang akan aku bagi pun aku search kat google dan dari cikgu aku. so , apa salahnya aku kongsi ilmu kat orang lain , haa , aku pun nak korang lulus ujian MEDSI tu. cehhh. hehe.

Ujian MEDSI nie ada 300 soalan. kita just diberi masa selama i jam 10 min , kalau dicombinekan 70 min. sekejap je kan ?? tapi jangan risau sebab soalan kacang jea. *bajet betul. haha. Komponen ujian MEDSI dibahagikan kepada 4 bahagian :

1- Personaliti - 110 soalan
2- Minat Kerjaya - 60 soalan
3- Nilai Integriti - 70 soalan
4- Kecerdasan Emosi - 60 soalan.


Okeyy , antara tipsnya :

1- Masa nak ambik ujian tu , korang kena imagine kan yang korang ni dah jadi cikgu. means , korang kena la berfikiran sebagai cikgu. set minda korang yang korang adalah cikgu. haa , jangan jawab main hentam jea. lain la kalau korang memang tak minat nak jadi cikgu. huhu. sebab dorang nak tengok betul ke korang ni layak jadi cikgu or pendidik. 

Contoh :


soalan pertama tu , kalau diri sebenar aku memang tidak la jawabnya , haha. tapi kita kena la jadi hipokrit sikit. haa. jawab la ya. faham ? pendek kata , jawab yang positif la.

2- Kalau ada soalan yang mintak persetujuan korang , sama ada : 

1-sangat tidak setuju
2- Tidak setuju
3- Setuju
4- Sangat setuju

Korang kena jawab sama ada sangat tidak setuju @ sangat setuju sahaja! sebab min tertinggi akan dikira da;am proses pengiraan markah ujian. so , jangan wat jawapan was-was pulak yea. 

3- korang kena tunjukkan yang korang nie suka bersosial sebab dia nak seseorang yang boleh berinteraksi dengan mudah. means , takde la yang pendiam , kurang bergaul. then , kena tunjukkan yang korang ni suka menolong orang. haa , camtu la. 

Kredit kepada Budak Nakal.

p/s - jangan lupa berpakaian sopan tau. bawak slip medsi dan ic yang asal. gud luck to all and me. =)

6 comments :

Nurrul said...

Good Luck !! :D

cik amal said...

tengs!!! :D

Cik Liya said...

TQ 4 the information. saya pun ada ujian MEdSI esok. Good Luck!

Muhammad Shahlan said...

Thnks , kurangla nerves nk jwab ujian MEdSI esok ! :)

Muhammad Shahlan said...

Thnks , kurangla nerves nk jwab ujian MEdSI esok ! :)

Anonymous said...

Da jwb dah . Redha je lah !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...