Wana Wonderland: Gadis Mangsa Pemalsuan FB Diugut Bunuh ‘Cerca’ Bekas MB Kedah

Gadis Mangsa Pemalsuan FB Diugut Bunuh ‘Cerca’ Bekas MB KedahGadis Diugut Bunuh
KUALA LUMPUR – Seorang wanita hidup dalam ketakutan selepas menerima ugutan bunuh orang ramai apabila fotonya dipercayai digunakan ‘cybertrooper’ dari negara jiran yang memalsukan akaun laman Facebook (FB) mencerca bekas Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak yang kini dirawat di hospital di Pulau Pinang seterusnya membangkitkan kemarahan orang ramai.
Foto Nor Amalina Nawi, 24, bersama temannya dimuat naik pada 13 Ogos 2012 dan dijadikan foto paparan utama FB didaftarkan dengan nama Lynn Rosmizan yang mencerca Azizan dengan kata-kata kesat selain banyak memaparkan bahan tulisan, foto dan video mengutuk pemimpin dan parti pembangkang dipercayai bertujuan mencetuskan kemarahan masyarakat dan melaga-lagakan penyokong kerajaan dan pembangkang.
Terdapat dua laman FB disyaki palsu menggunakan nama Lynn Rosmizan dengan kedua-duanya menggunakan foto Nor Amalina sebagai gambar profil didaftarkan di Singapura iaitu di Pasir Ris dan Woodlands pada Ogos dan Disember lalu.
Bagaimanapun, cubaan mengakses laman FB Lynn Rosmizan yang didaftarkan di Pasir Ris itu malam tadi gagal selepas dipercayai sudah dipadamkan pemiliknya. Sebuah lagi akaun FB Lynn Rosmizan yang tidak membicarakan hal politik dan didaftar di Woodlands pada 13 Disember 2012 masih wujud.
Nor Amalina berkata, dia dimaklumkan rakannya, kelmarin melalui satu pesanan ringkas memberitahu namanya kini sedang hangat diperkatakan di laman FB itu.
“Saya terus membuka Facebook dinyatakan dan terkejut gambar digunakan itu adalah saya bersama kawan lelaki saya, tapi ia menggunakan nama individu lain.
“Facebook itu menerima kecaman hebat daripada lebih 700 pengguna (kini lebih 1,000 komentar) yang rata-ratanya tidak berpuas hati dan mengugut mahu membunuh sekiranya dapat mengesan saya,” katanya.
Sumber: Harian Metro

6 comments :

Nana Liena said...

sekarang ni fb mudah nak disalahgunakan..hhuh..so utk girl2 n boy pastikan gambar tak payah nak letak banyak sangat dlm fb..

Lulla's said...

hey

jom join GA Lulla ney
http://theflickerdoodles.blogspot.com/2013/05/the-first-g-giveaway-by-miss-lulla.html

ada banyak hadiah terutamanya Top Up

Farah Waheda Wahid said...

oleh yang demikian, kesimpulannya...sila private-kan kesemua gambar anda...

Lelaki Ini said...

yaAllah, kesian plak dia.. kesiannya...

Berita Kaki said...

haha..okay..SIngapura pulak jadi dalang sekarang nak pecah belahkan Malaysia..

Anonymous said...

bahaya sekarang nii.. =="

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...