Wana Wonderland: Tips Untuk Isi Borang Upu!

Tips Untuk Isi Borang Upu!

Pagi tadi , aku pergi jumpa dengan cikgu kaunseling , nak tanya pasal borang upu ni. yela , nak la kepastian , wether kos yang kita pilih ni sesuai dan layak atau tak. so , banyak yang kitorang disscuss. dari situ , baru aku sedar dan tahu cara yang betul nak isi upu ni. pening jugak kepala. -,-
So , aku nak kongsi sikit tips tuk lepasan - lepasan spm dan stpm yang tengah pening nak pilih kos tu. just tinggal berapa hari je lagi before tarikh tutup upu. takutt. hehe


1- Tengok dulu syarat kelayakan kita.
First , kita bukak laman web imascu. cek , kos apa yang kita layak. dah cek ? then , kita print atau listkan semua kos yang kita layak. yang tak layak tak payah isi tau. haa , jangan lupa cek syarat khas program kat laman web upu . kita akan tahu kelayakan sesuatu program dan u dengan lebih details. cg aku pesan , jangan percaya sangat kat imascu sebab dia tak update pun kelayakan tu. so , kena cek jugak la kat upu tu. then , kita listkan.


2- pilih kos yang kita minat.
yela , kalau nak berjaya , kena la belajar sesuatu yang kita minat kan ? haa , yang nie penting. tersangat-sangat penting. kalau tak tahu minat apa , kita cek la kat kerjaya pilihan kita tu. then , bila dah pilih tu , kita letak kos yang kita minat tu , yang paling atas sekali. tu menunjukkan kita memang minat dengan kos tu.


3- cara pilih universiti.
yang pointer tinggi ni , memang takde masalah lah kan.boleh pilih u mana yang diorang suka , tapi pointer rendah ? cuak jugak nak pilih , takut tak dapat kan ? jangan risau. cg aku pesan , letakkan UMS dan UNIMAS sebagai pilihan utama kita. reason dia ? sebab UMS dan UNIMAS ni tak ramai orang mintak. so , peluang kita nak masuk u tu , cerah la. senior aku ramai jugak yang dapat UNIMAS. 


4- Limitkan pilihan kos di sesuatu universiti.
yupp , limitkan tau. maknanya , satu u tu , korang just letakkan 2 kos saja. haa , yang ni penting sebab kita boleh mintak banyak u. peluang nak masuk u tu , luas tau. sebelum ni , aku banyak tertumpu kat UITM jea , aku dah kurangkan pun. 


p/s - sekadar berkongsi. hope tips ni dapat membantu korang yea. =')

4 comments :

nur afiqah nasir said...

btul tu..jgn pilih pada satu universti saje..jgn fkir uni bru no job qualification..beri cntoh dsini cntoh nk apply UTM tp UTM hnya bukak tmpt 5K je n kiter kt tmpt 10K..so think wisely before apply :) good info ni

wana wazm said...

yea , betul-betul. =')

Nurnazihah said...

Contoh la kta letak pilihan 1-3 tu asasi sains fizikal di u yg berbeza? mcm mana?

wana wazm said...

yang tu okela , sebab kita plih u yg brbeza. so , peluang kita tak terhad kat satu u jea.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...